
Dieta człowieka powinna składać się z białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych, które powinny być w stosunku do siebie w odpowiednich proporcjach. Standardowa dieta odżywczo - kompletna może być stosowana, jako jedyne źródło pożywienia, musi ona odpowiadać wytycznym dotyczącym mikroskładników odżywczych.
Nutramil complex® - 1ml dostarcza 1,3kcal, jest więc produktem hiperkalorycznym. Dodatkowo jest bezresztkowy, co oznacza, że nie zawiera błonnika pokarmowego, co ma szczególne znaczenie dla osób ze schorzeniami w obszarze jelit.
Jeśli podajemy pacjentowi Nutramil complex® zgodnie z zalecanym zapotrzebowaniem możemy być pewni, że dostarczamy organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach.

Nutramil complex® - 1ml dostarcza 1,3kcal, jest więc produktem hiperkalorycznym. Dodatkowo jest bezresztkowy, co oznacza, że nie zawiera błonnika pokarmowego, co ma szczególne znaczenie dla osób ze schorzeniami w obszarze jelit.
Jeśli podajemy pacjentowi Nutramil complex® zgodnie z zalecanym zapotrzebowaniem możemy być pewni, że dostarczamy organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach.

Dla kogo jest Nutramil?

Okres przed i pooperacyjny
W ostatnich latach podnosi się wartość interwencji żywieniowej przed operacją u wszystkich chorych, u których stwierdzono głębokie niedożywienie. Interwencja żywieniowa poprawia wyniki leczenia (zarówno doraźne, jak i odległe) oraz poprawia jakość życia.Pacjenci z chorobami przewlekłymi
W wyniku przebiegu chorób przewlekłych może dojść do: upośledzenia poboru pożywienia (np. jadłowstręt psychiczny, przewlekłe zatrucia, choroba Alzheimera, Parkinsona), złego wchłaniania (np. choroby zapalne jelit, zespoły po resekcji żołądka lub jelit), upośledzenia wykorzystywania składników odżywczych przez komórki (np. marskość wątroby), nasilenia zapotrzebowania energetycznego (np. gojenie ran, gorączka).

Osoby w wieku podeszłym
Częstość występowania niedożywienia białkowo-kalorycznego szacuje się od 1-15% (wśród osób pod opieką bliskich) do 25-85% (wśród mieszkańców ośrodków opieki długoterminowej). Stanowi temu sprzyjają czynniki: społeczne (zła sytuacja finansowa), medyczne (przewlekłe choroby, polipragmazja) czy psychologiczne (upośledzenie funkcji poznawczych, depresja).Chore dzieci
Według ostatnich badań przeprowadzonych w krajach rozwiniętych występowanie niedożywienia u hospitalizowanych dzieci szacuje się na 12-24%. Do chorób wiążących się z najwyższym ryzykiem niedożywienia należą m.in.: choroby nowotworowe, choroby układu pokarmowego, przewlekłe schorzenia neurologiczne, mukowiscydoza, wrodzone wady serca, przewlekła choroba nerek oraz przewlekła niewydolność wątroby.
