Choroba Alzheimera | nutramil.pl
koszyk

Choroba Alzheimera

Do podstawowych objawów choroby Alzheimera należy otępienie, którego cechy kliniczne muszą spełniać kryteria rozpoznania tej choroby według DSM III (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Third Edition, Revised) lub NINCDS_ADRDA (National Institute of Neurological and Communicative Disorders and Stroke and the Alzheimer's Disease and Related Disorders).


Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) otępienie jest przewlekłym lub postępującym zespołem klinicznym spowodowanym chorobą mózgu. Charakteryzuje się zaburzeniami czynności poznawczych takich jak: pamięć, myślenie, orientacja, rozumienie, zdolność uczenia się, funkcje językowe oraz zdolność do porównywania, dokonywania wyborów i oceniania. Towarzyszy im zazwyczaj zmniejszenie kontroli nad reakcjami emocjonalnymi, społecznymi, zachowaniem i motywacją.

Choroba Alzheimera

Epidemiologia i patogeneza

Częstość występowania tej choroby rośnie wraz z wiekiem, a w przedziale wiekowym między 65-85 rokiem życia podwaja się mniej więcej, co 5 lat. Patogeneza choroby Alzheimera nie została dokładnie poznana i podejrzewa się, że jest ona wieloczynnikowa. Pośród głównych czynników wymienia się uwarunkowania genetyczne, poziom wykształcenia, samotne życie, czy brak kontaktów towarzyskich.

Zmiany w chorobie Alzheimera prowadzą do odkładania się złogów beta-amyloidu zewnątrzkomórkowo i w ścianie naczyń mózgowych blaszki starczej oraz złogów wewnątrzkomórkowych, zwanych zwyrodnieniem włókienkowym. Występowanie tych złogów przyczynia się do przedwczesnej śmierci neuronów, w wyniku, czego dochodzi do niedoborów acetylocholiny i innych neuroprzekaźników.

Objawy choroby Alzheimera

Choroba objawia się po wielu latach trwania w mózgu procesów patologicznych. Ma to miejsce w momencie, kiedy w mózgu w obszarach istotnych dla procesów pamięciowych zostało utraconych około 60-80% neuronów.

Chory początkowo skarży się na pogorszenie pamięci, zapomina gdzie odłożył dobrze znane przedmioty lub nie może przypomnieć sobie dobrze znanych nazw, a jednocześnie ma trudności w pracy i kontaktach społecznych. Z czasem pojawiają się inne zaburzenia takie jak np.: pogorszenie orientacji w aktualnych wydarzeniach, ubytki pamięci dotyczące wydarzeń z osobistej historii chorego, czy zmniejszenie zdolności do samodzielnego podróżowania i zarządzania własnymi finansami.

Niestety dalszy rozwój choroby doprowadza do całkowitej utraty zdolności chorego do samodzielnej egzystencji. Chory pamięta jedynie najważniejsze wydarzenia z przeszłości dotyczące samego siebie i innych osób. Zaczynają pojawiać się trudności w jedzeniu, myciu i ubieraniu.

W końcowej fazie choroby następuje utrata wszystkich zdolności werbalnych, a chory jest całkowicie uzależniony od opiekunów. Dochodzi do tego, że potrafi wypowiadać tylko pojedyncze dźwięki.

Zaburzenia odżywiania

Tak jak inne typy demencji tak choroba Alzheimera prowadzi po pewnym czasie do spadku masy ciała. Wraz ze starzeniem się organizmu pojawiają się zaburzenia smaku i węchu, które dodatkowo nasilają się w chorobach i podczas lekoterapii. U chorych na chorobę Alzheimera obserwuje się zmiany zarówno w odczuwaniu smaku i identyfikacji zapachów.

Spadek masy ciała najczęściej związany jest z utratą zdolności do samoobsługi chorego. Innymi czynnikami wpływającymi na spadek masy ciała są zaburzenia zachowań związanych z jedzeniem. Zaburzenia zachowań przy jedzeniu mogą być różne na przykład zmienny apetyt, urojenia dotyczące pożywienia, zmiany w upodobaniach żywieniowych, czy problemy żywieniowe polegające z dysfagii.

Żeby zapewnić odpowiednie odżywianie osób chorych na chorobę Alzheimera można stosować różnego rodzaju sposoby zwiększające spożycie żywności. Warto wtedy wzbogacić dietę w gotowe produkty odżywcze typu Nutramil complex. W małej objętości dostarczymy choremu odpowiedniej ilości energii i białka, a także niezbędne witaminy i składniki mineralne.



Zalety produktów Nutramil complex®

  • preparaty z linii Nutramil complex® kompletne pod względem składu – odpowiednie do stosowania jako jedyne źródło pożywienia
  • preparaty z linii Nutramil complex® Protein - odpowiednie jako uzupełnienie diety przy zwiększonym zapotrzebowaniu na białko
  • preparaty zostały wzbogacone w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe – MCT
  • preparaty są bezglutenowe – odpowiednie do stosowania w celiakii
  • jako jedyne zawierają minerały w postaci związków organicznych – chelatów aminokwasowych Albion®, co gwarantuje ich wysoką przyswajalność oraz bezpieczeństwo stosowania
  • produkty poddane zostały procesowi granulacji, dzięki czemu jeszcze łatwiej rozpuszczają się w wodzie
  • wygodna forma opakowania, którą możesz zawsze mieć przy sobie
  • dostępne w sprzedaży na saszetki
  • doskonałe smaki
  • są klinicznie wolne od laktozy

Przydatne informacje

Poradnik kulinarny

dla pacjentów i opiekunów

Zobacz jak przygotować smaczne potrawy zawierające preparaty Nutramil Complex

zobacz więcej