Żywienie osób w podeszłym wieku | nutramil.pl
koszyk

Żywienie osób w podeszłym wieku

Najważniejszym celem żywienia osób starszych jest pokrycie potrzeb organizmu w sposób możliwie opóźniający naturalne procesy starzenia się. Oczywiście niezwykle ważne jest również zapewnienie przyjemności ze spożywania posiłków, ze względu na możliwe występowanie zaburzeń w odczuwaniu smaku i zapachu.


Osoby starsze potrzebują dokładnie tych samych składników odżywczych, co osoby młodsze, jednak nie należy zapominać, że wraz z wiekiem maleje zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze, a na niektóre wzrasta. Jadłospis osób starszych powinien uwzględniać dużą zawartość składników odżywczych przy kaloryczności odpowiedniej dla wieku i aktywności fizycznej.

Ciężko jest dostarczyć organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze z pożywienia, dlatego należy maksymalnie urozmaicać jadłospis. Korzystne jest wybieranie produktów spożywczych z różnych grup, które są najbardziej wartościowe: zboża (pieczywo razowe, kasze z grubego przemiału, makarony), warzywa, owoce, nabiał (kefir, jogurt naturalny, maślanka, chude twarogi), mięso, ryby, okresowo jaja oraz tłuszcze bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Żywienie w podeszłym wieku

Zapotrzebowanie energetyczne

Osoby starsze zazwyczaj charakteryzują się małą aktywnością fizyczną, dlatego też większość kobiet powinna przyjmować około 1500 – 1700 kcal/dzień, natomiast mężczyźni 1750-1950 kcal/dzień. Należy pamiętać, że zarówno nadmiar jak i niedobór energii jest szkodliwy. Nadmiar energii sprzyja powstawaniu chorób cywilizacyjnych takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca i naczyń mózgowych, a nawet niektóre nowotwory. Niedożywienie również wpływa niekorzystnie na zdrowie, ponieważ w skrajnych przypadkach może prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Składniki odżywcze

Podstawowym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany, których akceptowalny poziom wynosi 50-60% zapotrzebowania energetycznego. Należy pamiętać, że w diecie powinny przeważać węglowodany złożone, natomiast cukry proste powinny stanowić poniżej 10% energii.

Ważnym źródłem energii jest także tłuszcz, który powinien stanowić do 30% zapotrzebowania energetycznego. Przy diecie kobiet będzie to około 50g tłuszczu, natomiast u mężczyzn 65g. Ogromnie ważna jest struktura spożywanego tłuszczu. Kwasy tłuszczowe nasycone nie powinny dostarczać więcej niż 10% energii, a udział izomerów trans nie powinien przekraczać 1% energii. W diecie każdej z osób powinna znaleźć się odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3.

Głównym źródłem tłuszczów nasyconych w pożywieniu są tłuste kawałki mięsa, skóra drobiu, wyroby mięsne, takie jak kiełbasy, kotlety, pełne mleko i pełnotłusty nabiał, taki jak ser, śmietana, masło i słonina, olej kokosowy, olej palmowy, ciasta, herbatniki, słodycze oraz wyroby czekoladowe.
Kwasy tłuszczowe omega-3 można znaleźć w tłustych rybach i oleju lnianym.
Białko jest ważnym składnikiem budulcowym dla osób starszych.  W normach żywienia dla ludności Polski zalecane spożycie białka określono na poziomie około 45 do 81 g dziennie dla mężczyzn i 41 do 72g dziennie dla kobiet.

U osób zdrowych powinna znaleźć się odpowiednia ilość włókna pokarmowego – błonnika. Dziennie należy spożywać w granicach 20 do 40 g błonnika dziennie.

Witaminy i minerały

Witaminy należą do składników, których podstawowym zadaniem jest regulacja procesów metabolicznych, dlatego też w podeszłym wieku duże znaczenie ma spożycie ich w dostatecznych ilościach. Należy wiedzieć, że niektóre z witamin są uważane za czynnik zmniejszający ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. W wieku podeszłym najważniejsze jest dostarczanie odpowiednich ilości witaminy D, ponieważ zapotrzebowanie na nią wzrasta. Osoby starsze powinny zwiększyć także zawartość witaminy B6 w swojej diecie, ponieważ bierze ona udział w przemianach białek i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a także z faktu, że wiele leków zmniejszają jej wchłanianie. Są również doniesienia naukowe, że wraz z wiekiem zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy B2, B12 i kwas foliowy z powodu gorszego wchłaniania. Uważa się, że większe powinno być również spożycie antyoksydantów witaminy C, E, A oraz beta karotenu, które chronią przed nadmiarem wolnych rodników i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób niezakaźnych.

Zalecenia dotyczące spożycia większości składników mineralnych są bardzo podobne do osób w wieku średnim. Wyjątkiem jest tutaj wapń, na który zapotrzebowanie w starszym wieku widocznie wzrasta. Minerał ten powinien ulec zwiększeniu już po 50 roku życia. Niedobór wapnia powoduje ubytek masy kostnej, który postępuje w miarę starzenia się organizmu.

Po ustaniu menstruacji u kobiet zmniejsza się zapotrzebowanie na żelazo i według norm jest podobne do tego u mężczyzn. Ograniczeniu powinny ulec również jony sodu z uwagi na zwiększone ryzyko nadciśnienia tętniczego i związanych z nim chorób układu krążenia.

Woda

Bardzo często osoby w podeszłym wieku spożywają zbyt małe ilości wody. Według norm żywienia ilości wody dostarczane do organizmu w przypadku kobiet winny wynosić 2700ml a w przypadku mężczyzn 3700ml. Ilości te zawierają wodę pochodzącą z napojów i produktów spożywczych. Tak naprawdę zapotrzebowanie na wodę jest u poszczególnych osób bardzo zróżnicowane.

Podsumowanie
Osoby w wieku podeszłym są szczególnie podatne na niedożywienie, zwłaszcza, gdy cierpią na przewlekłe choroby fizyczne i umysłowe. U każdego ze starszych pacjentów należy wykonywać badania przesiewowe w kierunku zagrożenia niedożywieniem i zastosować odpowiedni plan opieki. W dużym niedożywieniu osób starszych istnieją niezbite dowody na korzyści płynące z leczenia żywieniowego. Istnieją również dowody naukowe na to, że dobre odżywianie, stosowanie witamin i minerałów może odrywać ważną rolę zapobiegawczą w utrzymaniu zdrowia i jakości życia osób starszych. Zdarza się, że osoby starsze i chore chcą uniknąć karmienia i odmawiają spożywania posiłków. Żeby zapobiegać takim sytuacjom zaleca się stosowanie Nutramilu complex, który dostarcza niezbędnych składników odżywczych i energii.



Zalety produktów Nutramil complex®

  • preparaty z linii Nutramil complex® kompletne pod względem składu – odpowiednie do stosowania jako jedyne źródło pożywienia
  • preparaty z linii Nutramil complex® Protein - odpowiednie jako uzupełnienie diety przy zwiększonym zapotrzebowaniu na białko
  • preparaty zostały wzbogacone w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe – MCT
  • preparaty są bezglutenowe – odpowiednie do stosowania w celiakii
  • jako jedyne zawierają minerały w postaci związków organicznych – chelatów aminokwasowych Albion®, co gwarantuje ich wysoką przyswajalność oraz bezpieczeństwo stosowania
  • produkty poddane zostały procesowi granulacji, dzięki czemu jeszcze łatwiej rozpuszczają się w wodzie
  • wygodna forma opakowania, którą możesz zawsze mieć przy sobie
  • dostępne w sprzedaży na saszetki
  • doskonałe smaki
  • są klinicznie wolne od laktozy

Przydatne informacje

Poradnik kulinarny

dla pacjentów i opiekunów

Zobacz jak przygotować smaczne potrawy zawierające preparaty Nutramil Complex

zobacz więcej