Żywienie w chorobie Parkinsona | nutramil.pl
koszyk

Żywienie w chorobie Parkinsona

Choroba Parkinsona jest chorobą, która cechuje się zwyrodnieniem struktur mózgu. Zanik komórek dopaminergicznych istoty czarnej, powoduje niedobory dopaminy w prążkowiu. Następstwem tego jest wystąpienie takich objawów jak: sztywność mięśni, spowolnienia ruchowe, drżenie spoczynkowe, zaburzenia chodu, postawy i zaburzenia wegetatywne.


Szacuje się, że w każdej dekadzie życia ilość dopaminy w prążkowiu obniża się o około 7%, żeby w wieku 50 lat zmniejszyć się o 50%. Objawy choroby pojawiają się, gdy aktywność neuronów produkujących dopaminę spada o więcej, niż 80%, co powoduje przewagę układu przywspółczulnego. Szczególną cechą choroby Parkinsona jest obecność ciałek Lewy’ego, czyli wtrętów wewnątrzneuronalnych.

Dopamina

Dopamina (łac. Dopaminum)
Dopamina to jeden z najważniejszych neuroprzekaźników umiejscowiony w mózgu. Jest klasyfikowana w grupie katecholamin, czyli cząsteczek, które działają w charakterze neuroprzekaźników oraz hormonów.
żródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dopamina

Przyczyny choroby nie są do końca znane. Podejrzewa się, że możliwymi przyczynami ubytku neuronów dopaminergicznych w chorobie Parkinsona mogą być: skłonności genetyczne, przebyte infekcje wirusowe, wpływ środowiskowych czynników toksycznych, mechanizmy immunologiczne, stres oksydacyjny, dysfunkcje mitochondriów i inne.

Najczęściej spotykanym objawem jest drżenie parkinsonowskie, które najsilniej wyrażone jest w dystalnych częściach kończyn. Innymi objawami są sztywność parkinsonowska mająca charakter uogólniony i polegająca na wzmożonym napięciu mięśni oraz spowolnieniu ruchowym. Zmniejszenie sprawności rąk jest objawem, który postępuje i pogarsza wykonywanie codziennych czynności m.in. spożywania posiłków. Innymi występującymi objawami są zaburzenia równowagi, zaburzenia chodu czy utrata współruchów.


Zaburzenia ze strony układu pokarmowego, które mogą wpływać na odżywianie się osób chorych to m.in.:


Oczywiście odpowiednie odżywianie nie zatrzyma postępu choroby, ale może złagodzić skutki uboczne z nią związane. Prawidłowy stan odżywienia warunkuje optymalny stan zdrowia i dobre samopoczucie. Bardzo często pacjenci zapominają zjadać posiłki lub specjalnie je opuszczają, dlatego potrawy powinny być przygotowywane w sposób atrakcyjny, aby wpływały na poprawę apetytu chorych.

Dieta osoby chorej na chorobę Parkinsona powinna: spełniać zalecenia dotyczące osób zdrowych, przedstawiać odpowiednią wartość kaloryczną, zawierać mało kwasów tłuszczowych trans, kwasów nasyconych, a jednocześnie obfitować w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Chorzy powinni mieć zapewnioną odpowiednią podaż witamin antyoksydacyjnych zgodną z zaleceniami dla osób zdrowych.

Osoby chore potrzebują zwykle więcej energii niż dostarczają, z tego też względu ich posiłki powinny być niewielkie, ale częste. Zaleca się spożywanie 6-7 posiłków dziennie w podobnych odstępach czasu, które będą łatwostrawne, świeżo sporządzone i odżywcze. Jadłospis chorego na chorobę Parkinsona powinien być urozmaicony, tak żeby nie brakowało w nim żadnych składników odżywczych. Warto zapewnić dobrą atmosferę wokół stołu, włączyć muzykę i zachęcać chorego do jedzenia. Chory powinien jeść samodzielnie tak długo jak będzie tylko w stanie.

W jadłospisie nie powinno zabraknąć zbożowych produktów pełnoziarnistych takich jak: kasze, pieczywo, makarony, płatki zbożowe i ziemniaki, pełnowartościowego białka z chudego nabiału, ryb, mięsa, oraz warzyw i owoców (w postaci surowej lub gotowanej w zależności od tolerancji).

U niektórych osób obserwuje się niedobry niektórych witamin, które wynikają ze specyfiki choroby i stosowanych w jej leczeniu leków. Leczenie preparatami lewodopy zwiększa zapotrzebowanie na kwas foliowy, witaminę B6, B12, a czasem PP. Witamina D jest kolejną witaminą, której stwierdza się obniżoną ilość u chorych. Przyczyny tych niekorzystnych zmian upatruje się w niskiej aktywności fizycznej chorych, niedoborach witaminy D oraz upośledzonym jej wytwarzaniu w organizmie.

Pamiętajmy, że chorzy na chorobę Parkinsona będą dłużej spożywali posiłki i dobrze jest im podawać posiłki w wygrzanych naczyniach lub stosować naczynia, które mają możliwości zatrzymywania ciepła. Osobom z problemami połykania warto podawać zagęszczone potrawy płynne, żeby ułatwić połykanie i ryzyko zachłyśnięcia się.

Może zdarzyć się tak, że chory mimo starań cały czas traci na wadzę, należy wtedy wprowadzić do diety preparat odżywczy Nutramil™. Dostarczy on choremu wszystkich składników odżywczych w formie napoju.



Zalety produktów Nutramil complex®

  • preparaty z linii Nutramil complex® kompletne pod względem składu – odpowiednie do stosowania jako jedyne źródło pożywienia
  • preparaty z linii Nutramil complex® Protein - odpowiednie jako uzupełnienie diety przy zwiększonym zapotrzebowaniu na białko
  • preparaty zostały wzbogacone w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe – MCT
  • preparaty są bezglutenowe – odpowiednie do stosowania w celiakii
  • jako jedyne zawierają minerały w postaci związków organicznych – chelatów aminokwasowych Albion®, co gwarantuje ich wysoką przyswajalność oraz bezpieczeństwo stosowania
  • produkty poddane zostały procesowi granulacji, dzięki czemu jeszcze łatwiej rozpuszczają się w wodzie
  • wygodna forma opakowania, którą możesz zawsze mieć przy sobie
  • dostępne w sprzedaży na saszetki
  • doskonałe smaki
  • są klinicznie wolne od laktozy

Przydatne informacje

Poradnik kulinarny

dla pacjentów i opiekunów

Zobacz jak przygotować smaczne potrawy zawierające preparaty Nutramil Complex

zobacz więcej