Żywienie w okresie okołooperacyjnym | nutramil.pl
koszyk

Żywienie w okresie okołooperacyjnym

Celem zabiegu chirurgicznego jest umyślne zadanie organizmowi urazu w celu uzyskania przez pacjenta ogólnej korzyści.  Musimy pamiętać, że organizm odpowiada na uraz chirurgiczny różnymi reakcjami zmieniającymi metabolizm w kierunku katabolizmu. Podczas procesu zdrowienia chcemy odwrócić wywołany przez uraz katabolizm w kierunku anabolizmu. Prawidłowe odżywianie, dostarczanie odpowiedniej ilości energii i białka stanowią nieodzowną część leczenia w okresie okołooperacyjnym i pozwalają zmniejszać odpowiedź kataboliczną.


Leczenie żywieniowe zdecydowanie przyspiesza zdrowienie. Przeważająca większość pacjentów może jeść i należy im podawać pokarm doustnie. Celem leczenia żywieniowego powinna być optymalizacja przyjmowania płynów, zapewnienie dostatecznej podaży energii i białka.

Żywienie okołooperacyjne

Co to jest leczenie żywieniowe?
Leczenie żywieniowe (ang. clinical nutrition) – integralna część procesu leczniczego, mająca na celu poprawę i utrzymanie stanu odżywienia, poprawę rokowania i przyspieszenie wyleczenia. Leczenie żywieniowe polega na dostarczaniu choremu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych budulcowych i energetycznych (białek, cukrów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin), których nie jest w stanie przyjąć w sposób naturalny. Powodem może być problem w przyjmowaniu pokarmu, wynikający z choroby podstawowej, na którą cierpi pacjent lub obecność schorzenia wywołującego niedożywienie. W leczeniu żywieniowym stosuje się gotowe diety przemysłowe lub płyny dożylne, których skład ustala się na bieżąco w zależności od aktualnych potrzeb chorego.


Żywienie przed operacją

Osoby odżywione prawidłowo powinny jeść zwykłe pokaramy do wieczora przed operacją. Obecnie do 2 - 3h przed znieczuleniem można przyjmować dowolne ilości czystych płynów. Działanie to pomaga uniknąć odwodnienia przedoperacyjnego. Ostatnio wykazano również, że izoosmolarny napój bogaty w węglowodany podany przed operacją szybko znika z żołądka a dodatek węglowodanów zmniejsza przedoperacyjny głód i niepokój. Przed operacyjna podaż węglowodanów zmniejsza także pooperacyjną insulinooporność.  

U pacjentów niedożywionych wykazano, że żywienie dojelitowe, a nawet pozajelitowe stosowane 1-2 tygodni przed operacją poprawia zdecydowanie wyniki leczenia chirurgicznego.

Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Anestezjologii dotyczące głodzenia w okresie okołooperacyjnym dorosłych i dzieci

Doustne węglowodany:
  • Spożywanie napojów bogatych w węglowodany do 2 godzin przed planowaną operacją jest dla pacjentów bezpieczne (także dla chorych na cukrzycę)
  • Picie płynów bogatych w węglowodany przed planowaną operacją poprawia subiektywne dobre samopoczucie, zmniejsza uczucie głodu oraz zmniejsza oporność na insulinę w okresie pooperacyjnym

Żywienie po operacji

Najważniejszym celem po operacji jest szybki powrót do normalnego funkcjonowania, minimum powikłań i wczesne wypisanie do domu. Ważną częścią tego procesu jest minimalizowanie katabolizmu i powrót chorego ze stanu katabolizmu do anabolizmu, w czym żywienie odgrywa ogromną rolę. Dieta płynna może być tutaj ważnym elementem leczenia żywieniowego. W cięższych przypadkach dużą rolę odgrywa również żywienie dojelitowe i pozajelitowe.

Niezależnie od wybranej metody leczenia żywieniowego (dojelitowa przez zagłębnik lub stomię, pozajelitowa) należy je prowadzić do czasu, gdy chory odżywianiem doustnym będzie w stanie pokryć przynajmniej 70% zapotrzebowania na energię i białko.

Podaż energii w zależności od stopnia niedożywienia pacjenta powinna wynosić od 25 do 35 kcal/kg mc, natomiast podaż białka od 1,2 do 1,5 g/kg mc, jeśli tylko nerki pracują prawidłowo. Należy pamiętać, że im cięższa choroba i dłuższy okres głodzenia tym ostrożniej należy rozpoczynać żywienie i dokładniej kontrolować stan kliniczny i metaboliczny chorego.


Wytyczne ESPEN - European Society for Clinical Nutrition and Metabolism


Podsumowanie

Przeważająca większość operowanych osób powinna powrócić do normalnego żywienia doustnego bezpośrednio lub wkrótce po operacji. Żywienie przed operacją wpływa na poprawę wyników leczenia chirurgicznego chorych ciężko niedożywionych, a przedoperacyjne podawanie węglowodanów zmniejsza insulinooporność, katabolizm białek po operacjach planowych. Żywienie drogą przewodu pokarmowego po operacji zmniejsza liczbę powikłań pooperacyjnych. Żywienie powinno być częścią zintegrowanego postępowania przez cały czas leczenia chorego.


Bibliografia:
1. Szczygieł B., Niedożywienie związane z chorobą, Warszawa 2012, PZWL, str. 157-160
2. Sobotka L. i współ, Podstawy żywienia klinicznego, Warszawa 2008, PZWL, str. 296-300



Zalety produktów Nutramil complex®

  • preparaty z linii Nutramil complex® kompletne pod względem składu – odpowiednie do stosowania jako jedyne źródło pożywienia
  • preparaty z linii Nutramil complex® Protein - odpowiednie jako uzupełnienie diety przy zwiększonym zapotrzebowaniu na białko
  • preparaty zostały wzbogacone w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe – MCT
  • preparaty są bezglutenowe – odpowiednie do stosowania w celiakii
  • jako jedyne zawierają minerały w postaci związków organicznych – chelatów aminokwasowych Albion®, co gwarantuje ich wysoką przyswajalność oraz bezpieczeństwo stosowania
  • produkty poddane zostały procesowi granulacji, dzięki czemu jeszcze łatwiej rozpuszczają się w wodzie
  • wygodna forma opakowania, którą możesz zawsze mieć przy sobie
  • dostępne w sprzedaży na saszetki
  • doskonałe smaki
  • są klinicznie wolne od laktozy

Przydatne informacje

Poradnik kulinarny

dla pacjentów i opiekunów

Zobacz jak przygotować smaczne potrawy zawierające preparaty Nutramil Complex

zobacz więcej